BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Kadın-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜKÇAM)

 

Güncel Çalışmalar

Sağlık Hizmetlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Haritalama ve İzleme Çalışması Güncelleme  Raporu (2021-2023)

 

                                         

Sağlık Hizmetlerine Erişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Raporu, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği tarafından yürütülmüş olan “Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Geliştirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi” kapsamında tematik alanlardan biri olarak hazırlanmış bir haritalama raporudur. Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Geliştirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi” Mart 2017 tarihinde uygulanmaya başlanmış ve 2 yılda tamamlanmıştır. AB tarafından finanse edilen projenin yararlanıcı kurumu Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi ve uygulayıcı kurumu Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği’dir. Projenin hedef grubunu cinsiyet odaklı sivil toplum örgütleri, hak temelli izleme yapan diğer sivil örgütler, ilgili diğer kamu kurumları, valilikler ve büyükşehir belediyeleri ve eşitlik birimi olan ilçe belediyeleri oluşturdu. Projenin amacı doğrultusunda seçilen on tematik alanda (kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadele, siyasal kararlara katılımda; eğitime, istihdama, din, spor, sağlık ve kentsel haklar/hizmetlere erişimde; medyada cinsiyetçilikle ve kadın/insan ticareti ile mücadelede toplumsal cinsiyet eşitliği) haritalama raporları ve izleme göstergeleri hazırlanmış olup; Proje kapsamında Sağlık tematik alanı raporu Prof. Dr. Ayşe Akın ve Öğr. Gör. Ezgi Türkçelik tarafından yazılmıştır. 

2020 yılında “Sağlık Hizmetlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Haritalama ve İzleme Çalışması” ana raporunun hazırlanmasından sonraki üç yıllık dönemde (2017-2019), Türkiye’de sağlık hakkı ve sağlık hizmetleri alanında yaşanan güncel gelişmeleri toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden değerlendirmek üzere bir güncelleme raporu yayımlanmıştır.

2024 yılında ise raporun 2021-2023 yıllarını kapsayacak şekilde güncelleme çalışmaları sürmektedir.  Güncelleme Raporu kapsamında, uluslararası gelişmeler ve ulusal politika belgeleri değerlendirilmesi; ayrıca uluslararası ve ulusal belgelerde sağlık alanında gerçekleşeceği belirtilen taahhütlerin yaşama geçirilip geçirilmediği, ne kadarının yaşama geçirildiği konusunda da bilgi vermek amaçlanmakta, Türkiye’deki güncel durum verilerle ortaya konulmaya çalışılmaktadır.

Bu çalışma BÜKÇAM ekibinden Prof. Dr. Ayşe Akın ve toplumsal cinsiyet uzmanı Psk. Ezgi Türkçelik Türkel tarafından yürütülmüştür.