ÜYELİKLER
Ankara Valiliği Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu
Ankara Valiliği Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Teknik Kurul
BÜKÇAM Ankara Valiliği Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu ve Ankara Valiliği Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Teknik Kurulu üyesidir ve il eylem planlarının oluşturulması ve yürütülmesine katkı sağlamaktadır. Teknik Kurul kapsamında oluşturulan alt çalışma gruplarında yer alarak ilde yapılan çalışanlara destek vermekte ve aynı zamanda belirli aralıklarla düzenlenen koordinasyon kurulu toplantılarına katılmaktadır. BÜKÇAM Ankara’da yapılan kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını yakından takip eder, ilgili alanlarda uzman desteği danışmanlık ve kurulumlarla iş birlikleri sağlamaktadır.
Üniversitelerarası Cinsel Taciz ve Saldırıyla Mücadele İletişim ve İş birliği Ağı
Üniversitelerde cinsel taciz ve cinsel saldırıdan arınmış bir üniversite ortamının yaratılması hem öğrenciler hem de çalışanlar için oldukça önemlidir. 2012 yılından bu yana artan şekilde üniversitelerde cinsel taciz ve saldırıya karşı (CTS) birimlerin oluşturulması gündeme gelmiştir. Türkiye’de bu amaçla hazırlanan ilk politika belgesi Sabancı Üniversitesi’nde hazırlanmıştır. 2012 yılında Ankara Üniversitesi’nde bir politika belgesi hazırlanması ve birimin oluşturulması süreci aynı zamanda bu alanda çalışma yapan akademisyenlerin iş birliğinde üniversitelerarası bir iletişim ağı kurulması sürecini beraberinde getirmiştir. Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Üniversitelerarası İletişim Ağı, CTS politika belgesi ve birimi olan, olmayan veya oluşturma sürecindeki merkezlerin bir arada bilgi ve deneyim paylaşımı yaptığı ve destek ve dayanışma sağladığı bir ağdır. Yılda iki kez toplanır. BÜKÇAM, CTS ağının bir üyesidir ve kurulduğu süreçten bu yana çalışmaları takip etmeye çalışmaktadır. Bu alandaki deneyimlerden de yararlanarak politika belgesi hazırlamış ve politika belgesi 2019 yılında Başkent Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmiştir. BÜKÇAM Yönetim Kurulu tarafından CTS Komisyonu kurulması çalışmaları onaylanmış ve çalışmalar sürdürülmektedir.
Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Platformu
CİSÜ Platformu, Türkiye’de yaşayan tüm bireylerin cinsiyet, cinsel yönelim, dil, inanç, etnisite farkı gözetmeksizin cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarının korunmasını desteklemek ve ilgili sağlık hizmetlerine erişimini güçlendirmek için savunuculuk çalışmaları yapan bir platformdur. Savunuculuk çalışmalarının temelini Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal yasal düzenlemeler oluşturmaktadır.
Savunuculuğu bütünlüklü bir şekilde ele alan CİSÜ, bir yandan kapasite geliştirme eğitimleri ile ilgili STK’ların savunuculuk ve lobicilik becerilerinin geliştirilmesi, bir yandan da çeşitli araştırma ve derlemeler ile kanıta dayalı savunuculuk çalışmalarının yürütülmesi için çalışır. Bu kapsamda yerel yönetimler ile görüşmeler ve karar vericiler ile lobi faaliyetleri yürütmektedir.
CİSÜ platformunun, Türkiye’de hak temelli çalışmalar yürüten STK, meslek örgütü ve üniversite araştırma uygulama merkezlerinden oluşan yaklaşık 30 üyesi vardır.
BÜKÇAM, cinsel sağlık, üreme sağlığı ve hakları bağlamında temel insan hakları normları çerçevesinde çalışmalar yürütecek diğer toplumsal aktörlerle bir arada olmak ve savunuculuk faaliyetlerini işbirliği içerisinde gerçekleştirmek amacıyla 2021 yılı başından bu yana CİSÜ platformunun üyesidir.